Dönüşüm Bilim Proje
Yunusemre Belediyesi ile MANİSA Herkes İçin Matematik ile buluştu

Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu matematik ile ilgili kaygılara sahip. Matematik ve Geometri hayatın içinde, her yerde, her şeyde… “iyi de ne işime yarar?” dese de çocuk, “her işe, ilerde anlarsın” denir, ama sıradan örneklerin ötesine geçemez.

İşte “Herkes için Matematik” sergisi ile;

Neden öğreniyoruz?

Ne işime yarar?

sorularına cevap bulurken, birçok teorik bilginin nasıl ortaya çıktığını da göstermiş oluyoruz. Hem de her seviyede. Akademisyeninden, ilkokul öğrencisine kadar her yaştan, herkes için matematik fobisini hobiye dönüştürmeye çalışıyoruz…

Matematiği soyuttan somuta çeken böylelikle öğrenciler için anlaşılır olmasının yanında eğlenceli bir öğrenme ortamı da sunan sergiyi  kendilerine ayrılan bir ders saati içinde gezen ve her stantta uzun zaman geçiren öğrenciler, yetkililerden bilgi aldılar. 

"Herkes için Matematik Öğrenme Modeli"nin fikir annesi ve sergideki pek çok modelin de patentinin sahibi Nurten Alparlan, bu öğrenme modeli sergisinin öğrencilerin Matematiğe farklı bir bakış açısı kazanmalarına ve Matematiğin günlük yaşamdaki yerini öğrenmelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Sergiyi gezen öğrencilere istasyonlarda yer alan her oyunun derste gördükleri konularla nasıl bir bağlantısı olduğunu anlatan Matematik Öğretmenliğinin yanı sıra TÜBİTAK Bilim Danışmanlığı eğitimi de veren Alpaslan, "Amacımız hemen her ülkede zor bir ders olarak nitelendirilen ve birçok öğrencinin korkulu rüyası olan Matematiği eğlenceli hale getirerek Matematiksel düşünce sistemini yerleştirmek. Matematiğin aslında eğlenceli bir oyun olduğunu göstermek için sıra tahta ve bilgisayar kullanmadan farklı materyaller kullanarak hazırladığımız oyunları öğrencilerin önce incelemesini sonra da üzerine düşünerek sorular sormasını hedefliyoruz."

Öğrencilerin teorik olarak öğrendiği tek sayıların toplamı, Pisagor teoremi, koordinat sistemi, Graf teoremi, üçgende iç ve dış açılar, eğri yüz, paralel doğrular, birim çemberi, çemberde merkez açı, çevre açı ve teğet uzunlukları ile ilgili teorik bilgileri oyunlar üzerinde deneyimleyerek gören öğrencilerimiz sergiden mutlu ayrıldı.